A C-vitamin

A C-vitamin (akkor még csak aszkorbinsav) feltalálója, Szent-Györgyi Albert hatalmas felfedezést tett, amikor 1928-ban leírta a mellékvesékben található, addig ismeretlen anyagot, majd azt paprikából előállította. A C-vitamin bármennyire is elengedhetetlen az emberi szervezet optimális működéséhez, addig csak homályos népi tapasztalatok által tudták kiküszöbölni a hiányából adódó betegségeket, amik meglehetősen gyakoriak voltak. A tengerészek és a savanyúkáposzta esete mindenki számára ismert, de általánosságban elmondható, hogy Európa-szerte sújtotta a lakosságot a telente kialakuló vitaminhiány okozta immungyengeség.

c-vitamin

A C-vitamint számos emlőssel ellentétben a mi szervezetünk nem képes előállítani, mindenképp külső forrásra szorul. Meglepő módon viszont minden ember lakta területen hozzáférhető valamilyen formában, így például a fókazsíron keresztül még azok az eszkimók is napi szinten fogyasztják, akiknek amúgy szegényes hozzáférésük volt a leggyakoribb C-vitaminforrást jelentő növényekhez. A mi elődeink vitaminellátottságáról számos őshonos termés gondoskodott, mint a csipkebogyó, az olyan erdei csemegék, mint a szeder, a málna, a szamóca, vagy a kökény, de a később betelepített burgonya is tartalmazza, amíg nem vetik alá hőkezelésnek.

C-vitamin adagolása

A C-vitamin minimálisan ajánlott napi adagja 60 mg. Ez a mennyiség viszont csak a hiánybetegségek elkerülését teszi lehetővé, ahhoz, hogy a pozitív élettani változások beindulhassanak, 100-tól néhányszáz mg bevitele is szükséges lehet. A jótékony hatások legismertebbje az immunrendszer erősítése, ami miatt egész évben érdemes gondoskodnunk a bőséges bevitelről. Az immunrendszerre a fehérvértestek termelődésének és működésének serkentésén keresztül fejti ki a hatását. Erősíti az érrendszert is és a csontok és a fogazat fejlődéséhez és hosszútávú egészségéhez is szükséges.

A C-vitamin legalább alacsony dózisú szedése minden vashiányban szenvedőnek ajánlott, mert a vitamin jelenlétében sokkal hatékonyabbá válik a vas felszívódása s a vörösvértestek termelődése is.

Bár a C-vitamin rákellenes csodaszerként is elhíresült, fontos leszögezni, hogy ez csak kis részben egyezik a valósággal. Mivel antioxidáns hatást fejt ki a szervezetben, ezért csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának matematikai valószínűségét, a szabadgyökök semlegesítésével. De a már kialakult daganatos betegségeknek a kezelését a legtöbb esetben kifejezetten hátráltatja, a rákos sejtek túlélését is ugyanúgy segítheti, mint az egészségesekét, ezért ilyen esetben a fogyasztása csak a kezelőorvos engedélyével indokolható.

Az 500 mg-nál nagyobb dózis fogyasztása hosszútávon kiválthat vesekövesedést és a hasznosulása is megkérdőjelezhető, ilyen mennyiségnél már hatalmas mennyiség egyszerűen kiürül a vizelettel. Amennyiben az egészségi állapotunk nem indokolja, szükségtelen néhány száz mg-nál többet fogyasztanunk.

BioCo Retard C-vitamin1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

BioCo Retard C-vitamin 1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. 

Ár: 2890 Ft
Megnézem

Acai Berry 3000mg 60dbgélkapszula (Vitaking)

Acai Berry 3000mg 60db gélkapszula (Vitaking)

Extra magas antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcs. A világon az egyik legtökéletesebb ételként tartják számon. Kiváló fogyókúrázóknak!

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!